چرا کرمانشاه پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی شد؟
فاما کیش: کرمانشاه درحالی بعد از رشت، به عنوان شهر خلاق غذا معرفی شده است که برای سال 2025 پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی 2025 شد، اما این انتخاب بر چه اساس و معیاری انجام شده است؟
به گزارش فاما کیش به نقل از ایسنا، نادر نوروزی، شهردار کرمانشاه و حسن فرطوسی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در نشست خبری «کرمانشاه پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی ۲۰۲۵» که همزمان با هجدهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران برگزار گردید، دلیلهای انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی را تشریح کردند. همین طور اعلام گردید کرمانشاه سال آینده میزبان رویداد بین المللی در حوزه شهر خلاق غذا با حضور ۲۵ کشور و با ارائه ۱۰۰ نوع غذا، که در لیست میراث ملی ثبت شده اند، است.
نوروزی با این یادآوری که مجمع شهرداران آسیایی با ملاک و معیارهای مشخصی شهرهایی را به عنوان پایتخت فرهنگی، زیست محیطی و گردشگری انتخاب می کند، اظهار داشت: کرمانشاه به سبب برگزاری رویدادهای فرهنگی در سال ۱۴۰۰، قدمت تمدنی، آثار تاریخی، زیست بوم های مختلف در شهر و استان و تنوع قومیتی از طرف دبیرخانه مجمع شهرداران آسیایی به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵ برگزیده شد.
شهردار کرمانشاه با اعلان اینکه حدود ۱۰۰ شهر جزو شهرهای مجمع شهرداران آسیایی عضو هستند، اضافه کرد: ۱۱ عضو این مجمع از ایران هستند و ۸۹ شهر دیگرِ عضو این مجمع به کشورهای آسیایی مانند چین، ترکیه و... تعلق دارند.
نوروزی این انتخاب را فرصتی مغتنم برای شناساندن ظرفیتهای فرهنگی، تاریخی کرمانشاه به آسیا دانست و اظهار داشت: کرمانشاه از سویی به عنوان شهر خلاق غذا شناسایی شده است. این استان دارای تنوع غذایی بالا است و با این ظرفیت می تواند با سایر شهرهای دارای خاصیت های خلاق در ارتباط باشد. این مساله در دیپلماسی شهری از اهمیت زیادی برخوردارست و با برنامه ریزی درست و استفاده به جا می تواند به توسعه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کرمانشاه کمک شایانی کند.
او همین طور از ثبت بالاتر از ۱۰۰ غذای کرمانشاهی در لیست میراث ملی ایران آگاهی داد و اظهار داشت: سال آینده رویداد بین المللی در حوزه شهر خلاق غذا در کرمانشاه با دعوت از ۲۵ کشور و ارائه ۱۰۰ نوع غذا و برگزاری تورهای آشناسازی با حضور بلاگرها و با تأکید بر تقویت دیپلماسی، برگزار می گردد.
نوروزی با اشاره به وجود قدمت دیرینه آثار کرمانشاه از دوران قبل از تاریخ تا دوران تاریخی قبل از اسلام و بعد از اسلام، اضافه کرد: کرمانشاه بزرگترین شهر غرب کشور است و ما از تمامی این ظرفیت ها در امتداد معرفی کرمانشاه به دنیا به عنوان یک قطب فرهنگی استفاده می نماییم.
شهردار کرمانشاه پایتخت فرهنگی شدن کرمانشاه را فرصت مناسب و ظرفیتی برای معرفی، مشاهیر، مفاخر، آداب و رسوم، موسیقی، اشعار، داستان ها و متل ها، غذاها و خوراکی ها، بازی ها، لباس ها، هنرهای سنتی و صنایع دستی، آثار تاریخی ـ طبیعی، هنرهای تجسمی و نمایشی، سبک زندگی، ورزش های سنتی این شهر به سایر نقاط کشور و سطح منطقه ای و بین المللی دانست.
نوروزی در این جلسه درباره ی تله کابین تاق بستان که راه اندازی آن با مخالفت ها و واکنش هایی روبه رواست، اظهار داشت: اگر این تله کابین با ضوابط میراثی اجرا شود هیچ اثری بر تاق بستان نخواهد داشت. من از گروه کارشناسی میراث فرهنگی دعوت کردم. سه گروه نظر داده اند. یکی پایگاه های میراث جهانی است، دیگری پژوهشکده است و اداره میراث فرهنگی کرمانشاه هم طرف نظر و مشورت بوده است. مکانی که مقرر است تله کابین راه اندازی شود ۳ کیلومتر با تاق بستان فاصله دارد. تاق بستان برای همه ما خیلی مهم تر از تله کابین است اما تله کابین هم اگر با رعایت اصولی که میراث فرهنگی می گوید، اجرا شود به رونق گردشگری که هدف ماست کمک خواهدنمود.
حسن فرطوسی، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران نیز در این جلسه با تأکید بر این که یونسکو به شبکه های جهانی اهمیت می دهد، اظهار داشت: شبکه های مختلفی مانند شبکه جهانی مراکز منطقه ای و شبکه جهانی مدرسه در یونسکو وجود دارد. یکی از مهم ترین شبکه های جهانی، شبکه شهرهای خلاق است که حوزه فرهنگی فیلم سازی، گردشگری و خوراک را در بر می گیرد.
او با اعلان اینکه در ایران دو شهر خلاق خوراک وجود دارد، اول رشت و دوم کرمانشاه، اظهار داشت: کرمانشاه بتازگی نه فقط در بین شهرهای یونسکو در سطح ملی و منطقه ای و بین المللی فعالیت می کند، بلکه در بین شهرهای آسیایی به عنوان قطب و پایتخت فرهنگی معرفی شده است. این افتخاری برای ایران است که کرمانشاه با آن سابقه تمدنی ریشه دار به عنوان نماد و نمودی از فرهنگ و تاریخ ایران زمین به عنوان نماد خودرا در شبکه های جهانی نشان داده است.
فرطوسی اظهار داشت: عزم مسئولان کرمانشاه جزم شده تا از این فرصت به سود کرمانشاه و جوانان و پیشکسوتان دغدغه مند بهره ببرد. به دست آوردن فرصت ها دشوار است و حفظ آن دشوارتر. باید به همت صاحبان همت از این فرصت ها به درستی بهره جست.
او با تأکید بر این که یونسکو بحث میراث ملموس و ناملموس را بطور موازی جدی گرفته است، اظهار داشت: ما دو کنوانسیون مستقل درباب تقدیر میراث ملموس و ناملموس داریم. از قضا شهرهای خلاق و به ویژه شهر خوراک، ما اگر نگوییم بیش از میراث ملموس به میراث می پردازد کمتر از آن هم نیست. به تعبیری همین میراث غذا و شهر خلاق غذا تقدیر سینه به سینه هر آن چیزی است که نسل به نسل به ما رسیده است. یک صنعت کاملا دست ساز که با شکوه هنرآرایی می شود و تلفیقی از هنر، علم، دانش پزشکی، شناخت جغرافیایی و تجربه زیستی و هوش ماندگاری در یک جغرافیا است.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با تأکید بر این که میراث ملموس و ناملموس به یک اندازه برای یونسکو حائز اهمیت می باشد، اظهار داشت: در شهری مانند کرمانشاه، یونسکو همانقدر دغدغه شهر خلاق غذا را دارد که دغدغه حفظ جاهایی همچون بیستون و تاق بستان و... را دارد که دغدغه حفظ زبان را دارد، یونسکو دعدغه عام دارد. این که در سطح ملی چقدر هنر، درایت، اهمیت برای این میراث ها قائل شویم موضوعی است که به همه ما مربوط می شود و مسئولیت همه ماست.
فرطوسی با اشاره به این که غذا به عنوان یک سنت بین مردم بومی حفظ شده است، بیان کرد: خوراک، میراث ناملموسی است که سینه به سینه چرخیده است اما ما همیشه در نحوه ارائه آن مشکل داشتیم از بسته بندی تا تبلیغات و ممانعت از فاسد شدن و... با دوستان در کرمانشاه صحبت شد که این هنر به شکلی ارائه شود که در دنیا قابل استفاده باشد و البته که برندسازی کار و زمان می برد. یونسکو شهرهای خلاق همچون کرمانشاه را تشویق می کند هر چقدر می توانند با هم در تبادل باشند و این تبادل برای یونسکو یک ارزش است. به لحاظ ملی هم ارزش است.
هاشم درویشی، رییس شورای شهر کرمانشاه نیز اظهار داشت: کرمانشاه به خاطر مولفه هایی مانند وجود غارها در حاشیه کرمانشاه که تاریخ تمدن و زندگی بشر را تغییر داده، وجود قوم کرد به عنوان قدیمی ترین قوم ایرانی و گسترش قوم کرد، لک و لر در خارج از ایران، به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی انتخاب شده است.
او همین طور از برگزاری مجمع مشورتی کلان شهرهای کشور به میزبان کرمانشاه در هشتم و نهم اسفندماه آگاهی داد.
قبل از شروع این جلسه خبری، از پوستر شروع طرح اعطای نشان اصالت و کیفیت رونمایی گردید. این نشان از طرف دبیرخانه شهر خلاق خوراک کرمانشاه به رستوران های شهر کرمانشاه تعلق خواهد گرفت که از منوی بومی محلی و غذای باکیفیت استفاده می نمایند.
این مطلب فاما کیش را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب