عامل آلودگی های دریای خزر چیست صنعت، شهر یا پسماند؟


عامل آلودگی های دریای خزر چیست صنعت، شهر یا پسماند؟ فاما كیش: «معمولا ما فقط به شهرك ها نگاه می نماییم و تاثیر جوامع معمولی را مشاهده نمی نماییم، در همین تهران هم در بیشتر خانه هایی كه در نزدیكی رودخانه ها حضور دارند اكثرا سیستم تصفیه فاضلاب وجود ندارد. در شمال هم با بالا بودن آب های زیرزمینی و نبود این سیستم های تصفیه فاضلاب، این آلودگی ها به راحتی وارد رودخانه ها می شود. مشكل شمال كلا صنعتی نیست و بیشترین پسماندها از بخش غیرمتمركز است كه نمی توانیم وضعیتشان را هم پایش نماییم. بزرگترین مشكل ما در این رابطه ورود آلاینده ها به شكل غیرمتمركز است؛ روستاها، دام ها، پسماندهای مردم در سفر و... همه مواردی هستند كه آثارشان به شدت بیشتر از صنعت است.»



نیو صدر: «هیچ رودخانه ای در شمال كشور نداریم كه موجود زنده داشته باشد؛ برای اینكه پسماندهای زباله ها شیرابه هایی را وارد رودخانه ها كرده كه موجود زنده را از بین برده‎ است.»
این قسمتی از توضیحات رئیس سازمان محیط زیست از مناطق شمالی ایران است، وضعیتی كه تصاویرش روز به روز برای ما عادی تر شده اما در هنگام این عادی شدن، بحران آلودگی در شمال بدتر شده است؛ دیگر شهرها، دام ها، صنایع و... از هر طرف به شمال حمله می كنند و به قول عیسی كلانتری، در هیچ رودخانه ای در شمال كشور موجود زنده وجود ندارد.
این آب ها، آلودگی ها را به دریای خزر می ریزند و در كنار رودخانه ها، خزر درگیر بحران های زیست محیطی فراوانی می شود، بطوریكه دیگر كارشناسان به گردشگران و شمالی ها سفارش كرده اند در بعضی از مناطق خزر شنا نكنند.
البته ماجرای ایجاد آلودگی های فراوان در شمال، به سال ها قبل برمی گردد و حالا چند سالی است كه نتایج این چنینی آن دیده می شود. مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست در این رابطه به خبرآنلاین توضیح داد: «همیشه در ایران جوامعی كنار رودخانه ها و دریا زندگی می كردند، اما این مسائل وجود نداشت. اما با گسترش شهرنشینی این شرایط فرق كرد و داستان آلودگی ها در شمال شروع شد.»

صنعت، چقدر از آب های شمال را آلوده كرد
یكی از نتایج این گسترش شهرنشینی در شمال كشور، ورود صنایع مخلتلف به این منطقه بود. صنایعی كه فاضلاب هایشان بسادگی وارد رودخانه ها و خزر می شوند.
آمار ها نشان داده است كه حدود ۵۰ درصد فاضلاب های شمال كشور، بوسیله رودخانه ها بدون هیچ پالایشی وارد آب های خزر می شوند و صنایع هم در وقوع این بحران سهیم هستند.
تجریشی در این زمینه توضیح داد: «قوانینی داریم كه شهرك های صنعتی خودشان تصفیه خانه مجزا داشته باشند. ولی قانون در ارتباط با شهرك های قدیمی می گوید اول باید نصف آنها پر شود و بعد تصفیه خانه داشته باشند. به بعضی از صنعت ها اعلام كردیم باید یك پیش تصفیه ای داشته باشند، اما در آخر فاضلاب ها باید به شكل متمركز تصفیه شوند.»
همچنین شهرك های صنعتی كشورمان و صنایع نفتی آذربایجان سبب ورود جیوه سرب به دریای خزر شده است، بدین ترتیب رژیم غذایی ماهیان نیز در این دریا تغییر كرده است.
البته معاون سازمان محیط زیست معتقد می باشد كه برخلاف كشورهای دیگر، منبع اصلی آلودگی دریای خزر ارتباط زیادی با صنایع ندارد.

فاضلاب شهری، عاملی مهم در آلودگی خزر
در واقع در شمال كشور روستاها و شهرهای زیادی در كنار رودخانه ها قرار دارند كه همه فاضلاب های آن به راحتی وارد رودخانه ها و دریای خزر می شود.
تجریشی توضیح داد: «معمولا ما فقط به شهرك ها نگاه می نماییم و تاثیر جوامع معمولی را مشاهده نمی نماییم، در همین تهران هم در بیشتر خانه هایی كه در نزدیكی رودخانه ها حضور دارند اكثرا سیستم تصفیه فاضلاب وجود ندارد. در شمال هم با بالا بودن آب های زیرزمینی و نبود این سیستم های تصفیه فاضلاب، این آلودگی ها به راحتی وارد رودخانه ها می شود. مشكل شمال كلا صنعتی نیست و بیشترین پسماندها از بخش غیرمتمركز است كه نمی توانیم وضعیتشان را هم پایش نماییم. بزرگترین مشكل ما در این رابطه ورود آلاینده ها به شكل غیرمتمركز است؛ روستاها، دام ها، پسماندهای مردم در سفر و... همه مواردی هستند كه آثارشان به شدت بیشتر از صنعت است.»
به گزارش ایرنا طبق آمار منابع رسمی، سالانه ۴۰۰ میلیون مترمكعب فاضلاب در شمال كشور تولید می شود كه فقط ۴۰ درصد آن تصفیه می شود و ۶۰ درصد بقیه به صورت مستقیم و غیر مستقیم به دریای خزر می ریزد.

امان از این پسماندها!
اما بگفته مسئولان پسماندها كه به دلیلهای مختلفی قسمتی از تصویر شمال كشور را به وجود آورده اند نقش بیشتری در آلودگی رودخانه های شمالی دارند.
در واقع بعد از آن كه این پسماندها به دلیلهای مختلف در شمال كشور بازیافت نمی شوند، با یك باران از این زباله ها شیرآبه هایی ایجاد می شود كه بسادگی وارد رودخانه ها می شوند و در نتیجه آن موجودات زنده رودخانه های اطراف دریای خزر آرام آرام از بین می روند.
تجریشی در این زمینه اظهار داشت: «مهم تر از فاضلاب ها بحث پسماندهای این منطقه است، چون واقعا محله ذخیره پسماند در شمال نداریم. شیرآبه های ناشی از آن با باران وارد كانال ها شده و به طریقی وارد رودخانه ها و دریا می شود. پسماندها یك آلاینده بسیار جدی در شمال كشور هستند و غیر از تصویر زشتی كه ایجاد می شوند وارد رودخانه ها هم می شوند.»
گزارش ها نشان داده است كه در ۳ استان شمالی كشور سالانه ۶هزار تن زباله تولید می شود.
روایت عدم بازیافت پسماندهای شمال كشور بسیار طولانی است، چندین سال است كه پیشنهادات مختلفی مثل تبدیل زباله های شمال به برق، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و... برای این بحران پیشنهاد شده كه هیچ كدام از آنها هنوز عملی نشده اند.
۲۳۵۲۳۷

1398/07/11
12:03:33
5.0 / 5
4735
تگهای خبر: آب , دریا , سازمان , سفر
این مطلب فاما کیش را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳

famakish.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فاما كیش محفوظ است

فاما كیش

تجارت و گردشگری در کیش