معاون سابق محیط زیست:

جزایر ایران زیر آب می روند


جزایر ایران زیر آب می روند به گزارش فاما كیش «هر اظهار نظری كه در این مورد می شود ناشی از مدل سازهاست. مدل انعطاف زیادی دارد و خروجی آن بستگی به ورودی دارد كه به آن مدل داده ایم. در رابطه میزان آب شدن یخ های قطبی مطالعات نتایج مختلفی نشان داده است. این ها همه پیش بینی هستند و اصلا نمی گردد به این ها اكتفا كنید، حتی می گویند در اقیانوس آرام جزایر زیادی زیر آب می روند. خلیج فارس یك خلیج و در واقع فرورفتگی در دل خشكی است، بنابراین می گویند اثری كه این اتفاق روی خلیج فارس دارد حداقل است. عدد نمی توانم بگویم اما امكان دارد در حد چند سانتی متر تراز آب خلیج فارس افزایش پیدا كند.»



نیو صدر: به نظر می آید اختلاف نظرها درباره سوالی از وضعیت بحران زیست محیطی عجیب بین مسئولین به اوج خودش رسیده است؛ «جزایر ایران در خلیج فارس غرق می شوند؟»
ماجرای طرح این سوال، به یك بحران زیست محیطی جهانی برمی گردد؛ با افزایش انتشار گازهای گلخانه ای از زمان انقلاب صنعتی، كره زمین روز به روز گرم تر شد و حالا در نتیجه اتفاق یخ های قطبی در حال ذوب شدن هستند، آب شدن یخ های قطبی اما منجر افزایش تراز آب اقیانوس ها می شود، پیامد این اتفاق هم زیرآب رفتن بعضی از جزایر و شهرهای ساحلی است.
خلیج فارس هم از راه دریای عمان به آب های آزاد مرتبط می باشد و بنابراین ابهامات زیادی نسبت آینده جزایر جنوبی ایران وجود دارد.

كریم علیزاد، استاد علوم ساحلی و دریایی در دانشگاه كارولینای جنوبی در همین رابطه به خبرآنلاین اظهار داشته بود: «این پدیده مانند تغییراقلیم یك پدیده جهانی است و تمام آب های آزاد را تحت تأثیر قرار داده و آب های آزاد ایران همچون خلیج فارس و دریای عمان از این پدیده مستثنی نیستند ولی میزان تاثیرپذیری آنها از این پدیده جهانی و سطح افزایش آب و اثر آن بر سواحل كشورمان احتیاج به بررسی دقیق دارد.»

اظهارات ضد و نقیض مسؤلان قدیم و جدید درباره آینده خلیج فارس
حتی بعضی از كارشناسان هم در سال های گذشته اخطار دادند كه در نتیجه بحران بعضی از جزایر ایران مثل كیش به صورت كامل زیر آب می روند.
اما علیرغم این كه هنوز هیچ مطالعه ای از راه محققان داخلی در این رابطه نشده است، بعضی از مسئولین سازمان حفاظت از محیط زیست ایران در این رابطه نظرات مختلفی دارند، نظراتی كه حتی در بعضی از مواقع كاملا مخالف یك دیگر هستند.
در همین رابطه چند روز پیش احمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی در میزگردی در كافه خبر اظهار داشته بود: «هر اظهار نظری كه در این مورد می شود ناشی از مدل سازهاست. مدل انعطاف زیادی دارد و خروجی آن بستگی به ورودی دارد كه به آن مدل داده ایم. در رابطه میزان آب شدن یخ های قطبی مطالعات نتایج مختلفی نشان داده است. این ها همه پیش بینی هستند و اصلا نمی گردد به این ها اكتفا كنید، حتی می گویند در اقیانوس آرام جزایر زیادی زیر آب می روند. خلیج فارس یك خلیج و در واقع فرورفتگی در دل خشكی است، بنابراین می گویند اثری كه این اتفاق روی خلیج فارس دارد حداقل است. عدد نمی توانم بگویم اما امكان دارد در حد چند سانتی متر تراز آب خلیج فارس افزایش پیدا كند.»
این در حالی است كه الان مطالعات زیادی نشان داده اند كه با آب شدن یخ های قطبی تراز آب خلیج های مختلفی مثل خلیج مكزیك افزایش فراوانی داشتند.
حتی پروین فرشچی معاون سابق سازمان حفاظت از محیط زیست نظر كاملا متفاوتی در این رابطه داشت. وی در كفت وگویی با خبرآنلاین اظهار داشت: « ۴۲ درصد جزایر جنوبی كشور در ۵۰ سال آینده زیر آب می رود.»
بعد از پیگیری ها از معاون سازمان محیط زیست، فرشچی اعلام نمود برپایه نظر شخصی اش تراز خلیج فارس كاسته می شود و این ادعای او نتایج یك مطالعه است. البته نتایج این مطالعه كه نشان می داد ۴۲ درصد جزایر زیر آب می روند در اختیار خبرآنلاین قرار نگرفت.

تحقیقات كشورهای همسایه چه می گوید؟
با این وجود به نظر می آید بعضی از كشورهای همسایه در این رابطه مطالعات فراوانی انجام داده و گزارشات مختلفی از نتایج آب شدن یخ های قطبی برای خلیج فارس عرضه كرده اند.
علیزاده استاد علوم ساحلی و دریایی در دانشگاه كارولینای جنوبی در همین رابطه به خبرآنلاین اظهار داشت: «تا جایی كه من بررسی كردم تعداد محدودی مطالعه و تحقیق در این رابطه در كشورهای خارجی و كشورهای حوزه خلیج فارس صورت گرفته كه اكثرا با تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی چاپ شده. اما متاسفانه تابحال به مطالعه ای جامع از دانشمندان ایرانی یا كشورهای اطراف برنخورده ام، و اگر چنین پروژه ای در دست انجام باشد از آن آگاه نیستم.»
به گفته ی این محقق ایرانی مقالاتی كه با استفاده از داده های ماهواره ای و ایستگاه های موجود در كشورهای عربی چاپ شده (شریواستاوا و همكاران در مجله مترولوجیكال اپلیكیشن در سال ۲۰۱۶، هان و همكاران در مجله نیچر در سال ۲۰۱۰، پیكرینگ و همكاران در مجله كانتیننتال شلف ریسرچ در سال ۲۰۱۷ و التومان و آیهان در كنفرانس كوزپار در سال ۲۰۱۰ در آلمان) نشان داده است كه میزان افزایش سطح آب در حوزه شمال اقیانوس هند، دریای عمان، و خلیج فارس چشم گیر است.
برای مثال برپایه یكی از این مطالعه ها، با ادامه آب شدن یخ های قطبی وضعیت ابوظبی به این شكل خواهد بود:

كریم برگویی دانشمند مدل سازی اقلیمی و آب در امارات در این رابطه اظهار داشت: «اینكه ببینیم با افزایش سطح دریاها چقدر به زیرآب می رود نگران كننده است، اما هنوز این فرصت برای انسان ها باقی مانده كه چنین سناریویی در طول زندگیشان اتفاق نیافتد.»

جزایری كه غرق شدند...
اما این بحران برای یك آینده دور نیست، دقیقا یك سال پیش پس از طوفان والاكا جزیره ای كوچك در هاوایی زیرآب رفت، چند ماه قبل تر محققان روس خبر دادند همین اتفاق برای جزیره ای در قطب جنوب رخ داده است و در اواخر سال ۲۰۱۸ هم ژاپنی متوجه شدند كه یك جزیره بدون سرنشینشان ناپدید شده است.
در این موارد، جزایر بدون سرنشین و كوچك بودند اما شاید در آینده با چنین بحران هایی در جزایر بزرگ تری هم روبرو بشویم.
كورت استورلازی یك جغرافی دان آمریكایی در این رابطه می گوید: «شاید زیر آب رفتن این جزایر بدون سرنشین برای مردم عادی مهم نباشد، اما شما با این اتفاقات در جزایر بزرگ و پرجمعیت تر مواجه می شوید، ما با نتایج این اتفاق در جزایر زیادی روبرو خواهیم شد، جزایری كه امكان دارد ارتفاعشان هم بسیار كم نباشد.»
۴۷۲۳۷

1398/08/09
19:07:39
5.0 / 5
4737
تگهای خبر: آب , جزایر , خلیج فارس , دریا
این مطلب فاما کیش را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳

famakish.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فاما كیش محفوظ است

فاما كیش

تجارت و گردشگری در کیش